CLIMATE CHANNEL kokosi yhteen taiteilijoita ja organisaatioita, joilla on yhteisiä tavoitteita ja huolenaiheita. Eri järjestöt ja taiteilijat keskustelivat alusta alkaen tietystä ilmastonmuutoksen teemasta tai näkökulmasta. Taiteilijoiden tavoitteena oli luoda helposti ymmärrettäviä ajankohtaisia taideteoksia, jotka kommentoivat ilmastonmuutoksen taustaa ja linkkejä siihen.
Climate Channel keskusteli seuraavista aiheista:
Biotalous/metsien taloudellinen käyttö ja väärinkäyttö, nuorten aikuisten ilmastopelko, vapaakauppasopimusten yhteydet ilmastonmuutoksen hillitsemiseen liittyviin vaikeuksiin, mahdollinen post-fossiilinen tulevaisuus, vähäisen lumisateen vaikutukset pohjoismaiseen urheilukulttuuriin, ympäristö ruoan massatuotannon vaikutus ja ihmiskunnan rooli ilmastokriisissä.
Climate Channel lanseerattiin yleisölle tammikuussa 2018 Kahdeksan taideteosta ja niiden valmistusprosessi esiteltiin sosiaalisessa mediassa Ilmastokanavan kautta. Jokainen sosiaalisen median teemakuukausi sisälsi haastatteluja, artikkeleita, kilpailuja, aktivismia ja keskustelua.
Yhteistyössä taiteilijoiden ja järjestöjen kanssa tehty aktivismitaide oli olennainen viestintäväline hankkeessa. Taide oli väline Tosiasioiden välittämiseen sellaisina kuin ne näyttävät tietävän, ilmastonmuutoksen aiheuttamien tunteiden käsittelemiseen, keskustelun herättämiseen, ilmastopolitiikan karuiden realiteettien paljastamiseen ja toteuttamiskelpoisten eteenpäin suuntautuvien ratkaisujen ehdottamiseen.
Ilmastokanava kehotti suomalaisia ja kaikkia muitakin vaatimaan välittömiä, suoria ja konkreettisia moitteettomia toimia, jotta maapallomme säilyisi elinkelpoisena ja vahingoittumattomana paikkana tuleville sukupolville ja heidän perheilleen.
Ilmastokanava kanavoi suoraa painetta poliittisille päättäjille, positiivisesti ja päättäväisesti.
Taideteokset ovat edelleen olemassa (poikkeuksena Oksa-veistosinstallaatio), jatkavat omaa elinkaartaan ja vaikuttavat katsojiinsa ja kokejiinsa.
Taideteosten kehitys-, esittely- ja dokumentointiprosessi
1. Taideteoksen sisällön ja asiapohjan suunnittelu
– Epävirallinen keskustelu taiteilijan, organisaation, akateemisen asiantuntijan ja fasilitaattorin välillä = ilmastotaideteoksen teeman perusta ja lähtökohta
– Keskustelun dokumentointi ja editointi – lyhyt video sosiaaliseen mediaan
2. Taiteilijan/ryhmän luomisprosessi
– Taiteilijan työn dokumentointi kuvaamalla
– Sosiaalisen median videon editointi materiaalista
3. Ilmastotaideteoksen julkaisu
– Avoin keskustelutilaisuus valittujen panelistien ja kommentoijien kanssa
– Tapahtuman ja taideteoksen dokumentointi
4. Ilmastotaide esittelee elämän jatkuvuutta
– Ilmastokanavassa ja sosiaalisessa mediassa (vielä), mahdollisesti myös uusissa näyttelyissä.
Ilmastokanava on taiteellista tutkimusta
Ilmastokanava on Sonja Salomäen luoma konsepti ja se on hänen Lapin yliopistossa tekemänsä tohtoritutkimuksen toiminnallinen osa.
Tutkimuksen tarkoituksena on tuottaa tietoa taideaktivismin mahdollisesta tehokkuudesta. Tutkimustieto on kerätty/kerätään Ilmastokanavan eri vaiheilta osallistuvilta taiteilijoilta, järjestöiltä ja yleisöltä.